Groep 5

Welkom op de groepspagina van groep 5!
De leerkracht van groep 5 is juf Nienke. Zij is te bereiken middels n.verwijmeren@hetprisma.nl en daarnaast via de schooltelefoon.

 

Regelmatig zullen wij nieuwtjes, ervaringen of leuke foto's plaatsen. Ook kunt u hier handige links en belangrijke data in de agenda vinden. 

BERICHTEN

18 jun 2018 - Wij werken Dalton
Preview foto De vijf Daltonpijlers zijn: Zelfstandigheid, Verantwoordelijkheid, Samenwerken, Effectiviteit en Reflectie. In groep 5 komen de pijlers Verantwoordelijkheid en Reflectie mooi samen in het inschrijven voor de instructies. De opdracht aan de kinderen was: "Kijk goed naar je taaltoets. Welke onderdelen waren nog lastig en heb je dus extra uitleg voor nodig?" Op die manier reflecteer je op je gemaakte werk en ben je verantwoordelijk voor je eigen instructie en leerproces. Twee vliegen in één klap!

15 jun 2018 - Boekenkring juni
Vijf keer per jaar houden wij een Boekenkring. Aan het begin van de week mogen 4 groepjes kinderen (max. 3 kinderen per groepje) zich opgeven voor de Boekenkring. Per groepje bereiden ze een korte presentatie voor over een boek wat ze leuk vinden of pas gelezen hebben. Dit keer hadden we een toneelstukje van Wei Wei en Kerar en eentje van Elif en Virghinia, begonnen Stijn en Eline moppen te tappen en hadden Lianne en Nyncke een quizzzz voorbereid. Aan het eind van de Boekenkring vraagt de juf altijd wie er nu zin heeft om een bepaald boek te gaan lezen. En raad eens... iedereen wil wel minimaal één boek uit de Boekenkring gaan lenen in de bieb!

01 jun 2018 - Begin van thema Hollywood
Het thema voor het zomerfeest is dit jaar Glitter en Glamour. In groep 5 hebben we als deelthema Hollywood. We hebben al gebrainstormt over dit thema, een thema-boekentafel ingericht en onze eigen Walk of Fame tegels gemaakt. Want wat is Hollywood zonder Walk of Fame!

01 jun 2018 - Terug naar vroeger
Voor een stageopdracht moest juf Nora groep 5 laten ervaren hoe het is om pakweg 50 jaar geleden op school te zitten. Dat betekent twee-aan-twee, kroontjespennen en echte inkt! Aan het einde van de les waren de meeste kinderen toch erg blij dat we snel weer naar 2018 konden gaan. De juf was wel erg streng!

17 mei 2018 - Verjaardag juf Nienke
17 mei was juf Nienke jarig. Dat hebben we gevierd in de klas! De kinderen mochten zelf kiezen wat ze wilden doen en de keus viel al snel op "De GVR afkijken!". Eline en Stijn zorgden voor de film, juf Nienke voor popcorn, zoutjes en gezonde snacks (oké, en een paar M&M's) om tijdens de film op te peuzelen. Een geslaagde middag. 

(Alle ouders en kinderen, bedankt voor de cadeautjes! Ik voelde mij echt jarig.)


15 mei 2018 - Bezoek aan Museum Rijswijk
Op dinsdag 15 mei mochten we langskomen bij Jannes de Goochelaar in Museum Rijswijk. Jannes heeft ons laten zien hoe je een oud gebouw kan herkennen en hij heeft ons verteld over de familie Tollens, waar je verschillende dingen van kan terug vinden in Oud-Rijswijk. En omdat hij een echte goochelaar is, heeft hij ons ook nog wat goocheltrucs geleerd! Als afsluiter hebben we heerlijk gepicknickt bij de waterput in Oud-Rijswijk (en de mama van Eva heeft ons allemaal getrakteerd op ijsjes, jammie!)

24 apr 2018 - Ervaringsspreekbeurt Wei Wei
Hoe is het om te leven met een visuele beperking? Wei Wei heeft een prachtige spreekbeurt over zichzelf gehouden en na zijn spreekbeurt kwamen er juffen van Visio om de rest van de klas dit te laten ervaren met speciaal geprepareerde ervaringsbrillen op. We hebben op het plein tikkertje gespeeld, gevoetbald en overgegooid met de bal. In de klas hebben we andere oefeningen gedaan zoals een woordzoeker, limonade en water inschenken en het lezen van emoties bij een ander. Een super interessante middag! 

24 apr 2018 - Plusmap groep 5 - Eigen onderwerp
Preview foto Lianne en Kerar wilden heel graag iets te weten komen over hijskranen. Ze hebben hiervoor gebruik gemaakt van het techniek boek van Lianne. Ook hebben ze veel informatie op internet opgezocht. Uiteindelijk hebben ze een keuze gemaakt in de berg info die ze hadden verzameld. Welke informatie is echt belangrijk om op de poster te zetten? Toen dit was gebeurt hebben ze de computer erbij gepakt en zijn aan de slag gegaan. Uiteindelijk is er een schitterende muurkrant uitgekomen en hebben Lianne en Kerar al de opgedane kennis gedeeld met de eigen klas. Super goed gedaan!

16 apr 2018 - Kijkochtend 13 april
Preview foto Vrijdag 13 april hebben we van 8.30 tot 9.30 weer een drukbezochte kijkochtend gehad in groep 5. Op vrijdag is vaak onze "maak-alles-af"-dag en de ouders hebben hun kinderen (en anderen) daar goed bij geholpen. Ook de taakkaart werd weer tevoorschijn getoverd om te laten zien hoe je kunt bijhouden wat je al af hebt en wat nog niet.

22 mrt 2018 - Vingerverven
Preview foto Hoezo is vingerverven iets voor kleine kinderen? In groep 5 kunnen we er prachtige voorjaarsbomen mee maken!

21 mrt 2018 - Daltondag
Preview foto Op 21 maart is het Nationale Daltondag. Op deze dag staat het Daltononderwijs in Nederland centraal. Wij hebben de ouders die op visite waren in de klas eens aan het werk gezet met een taakkaart en de Snappet. 

21 mrt 2018 - Juf, kan ik wat voor je doen?
Preview foto Een vraag die de juf bijna dagelijks hoort is: Juf, kan ik wat voor je doen? En ze heeft niet altijd wat te doen voor deze leerlingen. Dus toen Salma het vandaag aan haar vroeg zei juf Nienke voor de grap: "Ga maar op je hoofd staan en wacht tot je sokken afzakken." Zo gezegd, zo gedaan! En ze kreeg hulp voor de sokken ;-)

20 mrt 2018 - De eerste spreekbeurt
Preview foto Eline had op dinsdag 20 maart de eer om de eerste spreekbeurt van groep 5 te houden. Ze was een beetje zenuwachtig, maar dat was nergens voor nodig! Een mooi voorbeeld voor de rest van de klas!

20 mrt 2018 - Gastles techniek
Preview foto Op dinsdag 20 maart kwam Meester Jaap van TechniekTalent langs om ons een les te geven over Out of the Box denken. Hoe kan je een oplossing voor een probleem bedenken?

16 mrt 2018 - Roald Dahl
Van 7 februari tot en met 16 maart hebben wij een leskist in de klas die helemaal gaat over Roald Dahl. We leren dingen over de schrijver zelf maar ook over zijn typische taalgebruik. Natuurlijk zit er voor elk kind een boek in de kist. Wij zijn fan!


15 mrt 2018 - School op Seef!
Preview foto Donderdag 15 maart hebben we in het kader van School op Seef! een onderzoekje in de wijk gedaan. Dit onderzoek was gericht op de veiligheid in de wijk. Hieronder de foto's die juf Nienke heeft gemaakt toen ze haar groepje aan het begeleiden was. 

19 feb 2018 - Hoe overleef ik...!
Preview foto Help! Hoe overleef ik mijn spreekbeurt! Gelukkig kon groep 5 op 19 februari in de bieb leren hoe je vragen stelt bij boeken zodat je die kan gebruiken in je spreekbeurt.

25 jan 2018 - Bewegend leren
Preview foto Aankomende week beginnen de Cito's weer. En om nog even lekker te kunnen bewegen (voordat we giga veel stil moeten zitten) én om tegelijkertijd nog goed te oefenen voor de reken Cito hebben we een Zweeds Renspel gespeeld. Door de hele gymzaal waren 21 vragen opgehangen. In het midden van de gymzaal lagen de antwoordenblaadjes. Je moest dus lekker veel heen en weer rennen om de juiste vragen te vinden en om ze daarna te kunnen beantwoorden moest je nog een sprintje trekken. Commentaar: "Juf, dit was de leukste rekenles EVER!"

20 jan 2018 - School op Seef!
Preview foto Vrijdag 19 januari moesten alle kinderen met hun fiets naar school komen. We hadden namelijk fietsles! Op het plein waren verschillende parcoursjes uitgezet waar we allerlei oefeningen moesten doen waarbij we vooral goed leerden sturen en reageren op onverwachte signalen. 

16 jan 2018 - Mindfullness
Juf Kyrsten Jongenotter van Droom & Relaxtrainingen had ons uitgenodig om een proefles Mindfullness te doen met haar. Dit wilden we graag proberen. We zijn begonnen met een paar yogahoudingen en daarna heeft de juf ons wat ademhalingsoefeningen en -technieken aangeleerd die we goed kunnen gebruiken op het moment dat ons hoofd vol voelt en we wat rust kunnen gebruiken. Iedereen voelde zichzelf na deze workshop "rustig, dromerig en relaxt". Missie geslaagd!


15 jan 2018 - KijkKunst
Preview foto Maandag 15 januari hebben groep 5 en 6 een bijzondere KijkKunst gastles gehad van Ondine de Kroon. Zij heeft ons haar kunstwerken laten zien en we zijn zelf ook met deze grafische technieken aan de slag gegaan.

21 dec 2017 - Kerstdiner
Preview foto Donderdag 21 december hebben we het jaar 2017 afgesloten met een heerlijk kerstdiner in de klas. Kerstman, hulpouders en alle ouders die wat lekkers hebben gemaakt: Bedankt!

06 dec 2017 - Sinterklaasperiode
Preview foto 5 december hebben we Sinterklaas op school gevierd! We hebben genoten van alle surprises, Pietendansjes en vooral de pepernoten. Ennuh, Eline, bedankt dat jij het klassencadeau open hebt gemaakt! Vanaf nu kunnen we lekker aan de slag met de Lego. 

26 okt 2017 - Boekbesprekingen
Preview foto De herfstvakantie zit er weer op en iedereen is weer lekker uitgerust en uitgeslapen. Dat betekent: Boekbespreking-tijd! Tot de kerstvakantie hebben we (bijna) elke dag een geweldige boekbespreking van een van de leerlingen. Dinsdag 24 oktober heeft Mitchell de aftrap gegeven, met een mooie 7,8 als resultaat!

28 sep 2017 - Kijkochtend 27 september
Preview foto Woensdag 27 september mochten de ouders mee naar de klassen. We hadden visite! Er waren wel 11 ouders gezellig in de klas komen kijken. Eerst hebben we uitgelegd hoe een taakkaart nou eigenlijk werkt en daarna hebben de papa's en mama's tot half 10 heerlijk meegeholpen bij onze 'lastige' rekensommen. Wat een succes!

17 sep 2017 - Mad Science
Preview foto Donderdag 31 augustus hadden we last van een verstrooide professor in de gymzaal. Nou ja, last... Deze professor Wil kwam een hele vette Mad Science show geven vol met proefjes, vuur, ijs, muziek en grappen. Dat viel in de smaak!

17 sep 2017 - Turnen bij Meester Frank
Preview foto Wat een rare bewegingen en poses moesten wij aannemen tijdens de gymles.. In het begin best een beetje spannend, maar toen we elkaar begonnen te vertrouwen was dit best wel leuk!

07 sep 2017 - We zijn begonnen!
Preview foto De eerste week zit erop. Wat hebben we al een hoop gedaan! We zijn alweer lekker aan het werk in onze nieuwe boeken en op de tablets. Ook zijn de foto's voor de verjaardagskalender gemaakt en hangt hij weer op zijn plekje in de klas. We hebben onze maatjes gevonden en zitten alweer redelijk goed in het ritme. Fijn!!